qq

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Όταν χωρίζουν οι γυναίκες... χάνουν μαλλιά



Ποιοι λόγοι προκαλούν την απώλεια μαλλιών

Σαν να μην ήταν αρκετός ο πόνος που προκαλεί ένα διαζύγιο, φαίνεται πως γυναίκες που αντιμετωπίζουν το τέλος του γάμου τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την απώλεια μαλλιών.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι εκτός από γενετικούς λόγους, ο επόμενος προγνωστικός παράγοντας κεντρικής απώλειας μαλλιών στις γυναίκες είναι η οικογενειακή τους κατάσταση, με την απώλεια συζύγου να αυξάνει τον κίνδυνο λέπτυνσης των τριχών περισσότερο από αυτόν των παντρεμένων ή ανύπαντρων γυναικών.

Ο ερευνητής Dr. Bahman Guyuron, του Case Western Reserve School of Medicine, δήλωσε ότι πιθανό το στρες αποτελεί στοιχείο του διαζυγίου που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών των γυναικών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και / ή το κάπνισμα φαίνεται πως επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών στις γυναίκες, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι 2 παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν επίσης στη λέπτυνση των τριχών στους άντρες, ανακάλυψε η έρευνα. Ωστόσο σε άλλες παραμέτρους τα 2 φύλα επηρεάζονταν διαφορετικά, με διάφορες τάσεις απώλειας μαλλιών των αντρών να προκαλούνται από την υπερέκθεση στον ήλιο, το ιστορικό καρκίνου και την καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι εντοπίστηκαν παράγοντες που φαίνεται πως αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο και για τα 2 φύλα ανεξάρτητα από γενετική προδιάθεση.

Στην πρώτη έρευνα, οι επιστήμονες εστίασαν αποκλειστικά σε ομάδα 8 διδύμων που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής, υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος και ανάλυση από φωτογραφίες μαλλιών. 

Στους κροτάφους, η ομάδα ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο κάπνιζε μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια μαλλιών. Ιστορικό δερματοπάθειας επίσης συνέβαλε στην απώλεια μαλλιών στην περιοχή, ενώ 2 ποτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο.

Η απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού στις γυναίκες συνδεόταν με το διαβήτη, δερματοπάθειες και κάπνισμα, ενώ τα επιπλέον κιλά ή η παχυσαρκία συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

Ο Guyuron δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να επιταχυνθεί από συνήθειες ύπνου και από καταστάσεις που συνδέονται με το στρες, όπως ύπαρξη πολλών παιδιών και γάμο.

Γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντηλιακή προστασία και ήταν ευτυχισμένες στο γάμο τους αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

Η δεύτερη έρευνα της ομάδας εστίασε στην απώλεια μαλλιών μεταξύ 66 διδύμων μονοζυγωτικών αντρών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκτός από το κάπνισμα και την έκθεση στον ήλιο, το ιστορικό πιτυρίδας επίσης αύξανε τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών στη μέση γραμμή, ενώ η αθροιστική έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό καρκίνου αύξανε τον κίνδυνο για απώλεια μαλλιών στους κροτάφους και την κορυφή.

Άντρες που δεν ασκούνταν τακτικά και είχαν υπέρταση εμφάνιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών στην κορυφή.

Όσοι ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους πολύ, αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για απώλεια μαλλιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου